Triky, jak správně fotit, abyste dosáhli perfektních fotografií

Na co se zaměřit, aby vaše fotografie mohly zdobit vaše zdi Nemusíte být profesionální fotograf, abyste dokázali své blízké i sami sebe vyfotit tak, aby se snímky byli všichni spokojení. Rodinné oslavy, víkendové výlety i radosti každého všedního dne dokážete s trochou cviku zaznamenat i vy. Poradíme vám několik základních triků, jak (se) správně fotit.

O fotografování platí zcela jistě jedna věc, nejvíce se toho naučíte praxí. Nebojte se vzít fotoaparát do ruky, vyrazit ven a zachytit svět tak, jak ho vnímáte právě vy. Když si u toho dáte pozor na několik věcí a naučíte se váš fotoaparát správně nastavit, vzniknou krásné fotky, které se můžou stát i dárky pro vaše blízké! Takový kalendář z vlastních fotografií nebo plátno potištěné vaším snímkem zachycujícím například vaše děti bude tím nejhezčím dárkem.

Správné nastavení je důležité

Základem je ten „správný stroj“. Mobilní telefon i kompaktní fotoaparát většinou veškerá nastavení obstará za vás. Pokud jste se však rozhodli pro digitální zrcadlovku, je potřeba porozumět základním pojmům, kterými je čas, clona a ISO. Díky tomu si fotoaparát vždy nastavíte tak, jak potřebujete a dosáhnete stoprocentního výsledku.

Co je co

  • Expoziční čas - doba, po kterou dopadá na obrazový senzor fotoaparátu světlo. Čím kratší je expoziční doba, tím je snímek tmavší a naopak, čím je čas expozice delší, tím je fotografie světlejší. 
  • Clona – mechanismus regulující množství světla procházející objektivem fotoaparátu. Clona ovlivňuje hloubku ostrosti výsledného snímku. Čím je clonové číslo menší, tím více je clona otevřená a k čipu se dostane více světla. Nízké clonové číslo způsobí rozostření prostředí před i za objektem, na který ostříte. 
  • ISO – hodnota, která označuje, jak bude váš fotoaparát citlivý na světlo. Vyšší ISO znamená světlejší fotografii, ale i více digitálního šumu ve fotografii.

 
Zapomeňte na střed

Důležité jsou také další faktory, které ovlivní fotografii a již nejsou tolik o samotném nastavení fotoaparátu, ale o tom, co objektivem zaberete a na co se zaměříte.

Dbejte proto na kompozici neboli skladbu obrazu. Nefoťte vždy vše na střed. Ač se to může zdát logické, mnohem lépe vypadají fotografie pořízené dle principu takzvaného „zlatého řezu“. Přesně takové fotografie budou jako stvořené pro tvorbu fotoobrazu, který si doma pověsíte na zeď. Díky kompozici uděláte z nudného obrázku zajímavou fotografii.

A jak pravidlo takzvaného zlatého řezu funguje? Jde o pravidlo přibližně dvou třetin – když si pomocnými liniemi rozdělíte obraz na tři třetiny (vodorovně i vertikálně), měl by být objekt vašeho zájmu umístěn v jednom ze čtyř průsečíků těchto linií.

Pozor na lampy a větve

Dalším nepsaným pravidlem je poučka: Foťte rovně. Snažte se vždy udržet fotoaparát rovně, aby byl horizont takový jaký skutečně je – rovný. Pro naše vnímání je to mnohem přijatelnější než fotografie, které jsou šikmé a my musíme přemýšlet, jak ta křivá krajina vlastně vypadá. Ušetříte si práci při případné postprodukci, kdy budete muset fotografii otáčet a ořezávat. 

Dávejte také pozor, co je za fotografovanými osobami. Většině z nás větve, lampy ani stromy z hlavy běžně nerostou, takže by to mohlo zkazit celkový dojem z fotky. Stačí se přitom o kousek posunout nebo nechat popojít ty, které fotografujete. Výsledek bude stát za to.

A pamatujte, co člověk, to jiný styl, jiný vkus. Odpověď na to, jak správně fotit tak neexistuje, a není proto nutné se vždy držet pouček a pravidel. Fotíte-li pro sebe, řiďte se zkrátka sami sebou. Nebojte se správně nastavený fotoaparát namířit i sami na sebe. Pokud není nikdo, kdo by vás vyfotil, vyřešte to stativem!


Online podpora


Dodání
do týdne


Dodání do celé ČR


Doprava zdarma
nad 1 500 Kč


Kvalitní materiály
a technologie


Výstupní kontrola