Přemýšlíte, co a jak fotit v zimě? Vlastně klidně všechno!

Zima je nevyzpytatelná. Nebojte se ji však fotit, vytváří jedinečnou atmosféru

Zasněžená krajina, stromy poseté jinovatkou a azurově modrá obloha. Bohužel takhle dokonalá zima vždy není. V nížinách je dost často mlha, po sněhu ani památky a příroda vypadá tak nějak smutně. To však neznamená, že se musíte počasím nechat odradit. V zimě, ať už té krásně bílé, nebo spíš té pochmurné, šedivé, se totiž dají udělat krásné fotky. Poradíme vám, jak fotit v zimě.

Správné nastavení je základ

Focení zimní krajiny a vůbec zimních fotek není ve výsledku vůbec složité. Člověk se nesmí nechat odradit. Ano, když je vše zalité sluncem, sníh je krásně bílý a nebe modré, fotí se skoro samo. Ale třeba týdenní dovolenou na horách většinou plánujeme v předstihu a těžko v listopadu říct, jak bude druhý týden v únoru.

Prostě počasí berte tak, jak je a přizpůsobte se mu. Navíc, ani to slunce není vždy výhra. Příliš slunečních paprsků může škodit. Fotografie mohou být přepálené nebo plné ostrých stínů. Základem je nastavení fotoaparátu. Díky tomu potom nemusíte přemýšlet, co fotit v zimě. Fotit totiž lze vše – krajinu, sport i portréty.

Sníh odráží světlo, pozor na něj

Bílé plochy obecně odrážejí více světla. Taková zasněžená pláň je toho ukázkovým příkladem. Je proto dobré nejen při focení zimní krajiny umět pracovat s expozicí. Protože určitě chcete fotky, kde bude sníh skutečně bílý a ne šedý, případně fotky, kde budou vidět i detaily. Pokud totiž necháte automaticky nastavenou expozici, dojde k tomu, že bílé plochy, tedy plochy s vyšším jasem, systém sloužící k měření expozice podexponuje neboli ztmaví, a někdy zase přeexponuje. Podívejte se na nastavení důkladněji a ujasněte si, jak funguje ISO, clona a expoziční čas.

Pro ty, kdo si chtějí usnadnit práci je tu ovšem ještě jedno řešení. Moderní fotoaparáty mívají dost často různé scénické režimy, jejichž nastavení s tímto počítá, podívejte se tak, zda nenajdete režim „sníh“, „zima“ a podobně. 

Mraky svědčí portrétům

V situaci, kdy se například snižuje viditelnost, což se v zimě děje běžně – sněží nebo je mlha – můžete ovšem těchto podmínek využít ve váš prospěch a dosáhnout zajímavého efektu. Tím, že například prodloužíte expoziční čas, dojde k rozmazání sněhu. Lepší je však k pořízení takových snímků využít stativ, aby nebyla rozmazaná celá fotka.

Ani ze zamračené oblohy nemějte vrásky na tváři. Nevypadaly by dobře. Zamračená obloha se totiž skvěle hodí k focení portrétů. Měkké světlo, které vytváří, jim svědčí. Na tváři se nevytvářejí ostré stíny jako když svítí slunce, ani nejsou některé části snímku přepálené.

Nejen vy, ale i fotoaparát se musí obléct do zimy

V každém případě, zima sama o sobě přináší jiné podmínky. Platí to spíše o vyšších nadmořských výškách, ale pokud jdou teploty pod nulu, měli byste svou techniku opečovávat s větší opatrností. Fotoaparát je přeci jen materiál – kov, plast, baterie – který teploty pod bodem mrazu ovlivňují. Baterie se rychleji vybíjí, na objektiv i tělo fotoaparátu dopadají sněhové vločky nebo kapky deště, kvůli vlhkosti dochází ke kondenzaci vody...

Sledujte tak vždy předpověď počasí a přizpůsobte nejen své oblečení, ale i fotografické vybavení povětrnostním podmínkám. Pokud sněží, využijte sluneční clonu a ochraňte s ní objektiv, pokud prší, můžete se vybavit pláštěnkou na foťák. Nechte vždy fotoaparát, aby se přizpůsobil novým podmínkám. Když přijdete do chalupy zvenku, kde je minus deset stupňů, nechte chvíli foťák (klidně i hodinu, dvě) v brašně, aby se srovnala jeho teplota, a hned ho nevyndávejte. Zbytečně ho vystavujete šoku – zamlží se objektiv, dochází ke kondenzaci vody. Dejte si tak raději teplý čaj, vydechněte, a pak teprve se podívejte, co pěkného jste objektivem ulovili. 


Online podpora


Dodání
do týdne


Dodání do celé ČR


Doprava zdarma
nad 1 500 Kč


Kvalitní materiály
a technologie


Výstupní kontrola