Fotokalendář: Výběr správných fotek je základ, který ovlivní celý výsledek

Fotokalendáře jsou báječná věc. Co měsíc, dva týdny nebo týden na vás při otočení stránky vykoukne známá tvář nebo milá vzpomínka. Vytvořit takový fotokalendář je dnes už snadná věc, takže se jeden takový najde většinou v každé rodině. Například pro babičky a dědečky je to krásný vděčný dárek, který jim vždy zaručeně udělá radost.

Když vyberete, máte vyhráno

K vytvoření kalendáře nabízí většina prodejců jednoduchou aplikaci, kam stačí fotky nahrát, případně je seskupit dle přání nebo je usadit do daného formátu. Ovšem teď to přijde, protože tohle už je ta snadná část. Ta „nejhorší“ jí předchází… jaké fotky do fotokalendáře dát?

V době digitálních technologií pořídíme každoročně tolik fotek, že je to práce na několik večerů, se jimi probrat a vybrat ty pravé. Někdo pořídí na mobilní telefon třeba i několik tisíc fotek za rok, takže vybrat jich dvanáct do takového měsíčního kalendáře je pěkná fuška. Základem je proto udělat si ve výběru systém a především si rozmyslet, co má v kalendáři být.

Nezapomeňte, důležitá je kvalita i počet

Základem úspěchu je, stejně jako u vyvolání klasických fotografií nebo u vyhotovení fotoobrazů, kvalita fotek. Musí být dostatečně velké, aby se po vytisknutí ve větším rozlišení nezměnily ve změť barevných šmouh. Většina aplikací na výrobu kalendářů má předem uvedené minimální parametry fotografií, nebo vás při nahrání fotek upozorní, že daná fotografie nemá dostatečnou kvalitu. Často se to stává u snímků pořízených mobilním telefonem, které nejsou dostatečně velké. Díky tomu můžete fotky vyměnit za jiné ve větším rozlišení.

Než začnete fotky do kalendáře vybírat, zjistěte kolik snímků budete potřebovat. V případě měsíčního kalendáře, kde na jednu stránku připadá jedna fotografie, to je snadné. Připravte si 12+1 fotku, dvanáct na každý měsíc roku a jednu na titulní stranu kalendáře. Pokud lze na jednotlivé měsíce udělat koláž, budete jich potřebovat víc.

V případě čtrnáctidenního i týdenního kalendáře to bude záviset na tom, jak vychází dané týdny, protože kalendář většinou obsahuje několik dnů z končícího i následujícího roku. S tím vám poradí aplikace. Klidně mějte připravené i fotky takzvaně navíc. Jak jsme již uvedli výše, může se stát, že ne všechny vybrané snímky budou při samotné výrobě splňovat potřebné parametry. 

Promyšlený výběr kalendáři svědčí

Originální a atraktivní kalendář může vzniknout ze všemožných fotografií. Někdo zkrátka vybere daný počet snímků, aniž by řešil, jestli jsou nějak propojené, tematické k daným měsícům nebo jak jdou za sebou. Pokud chcete mít kalendář opravdu vyšperkovaný, promyslete i takové detaily.

V případě měsíčního kupříkladu vybírejte fotky dle měsíců. To platí i o týdenních či čtrnáctidenních, jen bude na každý měsíc připadat fotek víc. Například na leden se hodí snímky se sněhem, na červenec zase vaše vzpomínky na letní dovolenou. Takový kalendář bude i atraktivní dekorací. Jen si to představte – jsou Velikonoce a z kalendáře se na vás smějí vaše děti na loňské pomlázce! Jistě si rádi vy i vaši blízcí připomenete, jak to bylo fajn a jak od té doby vaše ratolesti zase povyrostli.

Také myslete na pořadí fotek, aby po sobě následovaly pokud možno systematicky. Například aby na začátku roku vaše malé dítě nebylo na fotkách, jak už podniká své první krůčky, a v prosinci už bylo zase v zavinovačce. Klidně seřaďte i své dovolené, pokud volíte snímky z nich. Začněte horami a lyžovačkou nebo třeba vaší zimní exotickou dovolenou, a postupujte dál až k letní dovolené v Řecku a podzimním Krkonoším.

Někdo myslí „rok dopředu“

Pro někoho už je výroba fotokalendářů tradiční a stala se z ní klasika, kterou s nadšením očekávají všichni členové rodiny pod vánočním stromkem. Není divu, je to dárek, který vždy potěší, radost zvládne dělat po celý rok, kdy připomíná milé vzpomínky i ty, které máme rádi.

Není tak od věci na výrobu kalendáře už tak trochu myslet v průběhu roku, klidně od jeho začátku, a každý měsíc pořídit nějakou vhodnou fotografii. Pokud jsou hlavním tématem malé děti, můžete je každý měsíc „tematicky“ vyfotit – v únoru na sáňkách, v květnu pod rozkvetlým stromem, v srpnu u vody a v říjnu pod barevným stromem. Uvidíte, že se taková „příprava“ vyplatí a kalendář bude vypadat opravdu skvěle!


Online podpora


Dodání
do týdne


Dodání do celé ČR


Doprava zdarma
nad 1 500 Kč


Kvalitní materiály
a technologie


Výstupní kontrola